Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, m.in. do tego, aby wyświetlić dopasowaną ofertę oraz zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie, które wykorzystujemy w celu jej dostosowywania do potrzeb użytkowników. Nie musisz obawiać się o swoją prywatność.
Pliki cookie zawierają wyłącznie anonimowe informacje.
Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookie, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić.

Zakład Rzeźniczo Wędliniarski

Ernestyn Janeta

Zapraszamy do zapoznania się znaszą ofertą

Najnowsza aktualność

1 kwietnia 2017 roku odbyła się Wielka Gala Izby Rzemieślniczej w Katowicach, to największa impreza rzemieślnicza w Polsce.Na tegorocznej Wielkiej Gali Pan Ernestyn Janeta - właściciel Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego otrzymał Szablę Kilińskiego. czytał całość »
Polacamy swieżo pieczone produkty prosto z pieca: karczki, boczki, schaby czytał całość »

Rekordowy bigos

Data dodania: 11-05-2011

Już w sobotę 14 maja rozpoczynamy gotowanie rekordowego bigosu

Już w sobotę 14 maja rozpoczynamy gotowanie rekordowego bigosu, gdyż zarówno ze względu na ilość, jak i jakość potrawy musi on być przyrządzany przez dwa dni. Próbę pobicia Rekordu Polski podejmie ekipa z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety pod wodzą właściciela (który jak widać na zdjęciu ma już kulinarne doświadczenia w plenerze). Na początku w planach było pobicie rekordu Guinnessa, ale okazało się, że do księgi rekordów nie można wpisać potrawy o rodzimej nazwie „bigos”, gdyż nie jest ona międzynarodowa. Do pobicia byłby jedynie rekord w kategorii „największe danie z kapusty” (ustanowiony w Serbii w 2008 r.-925,4 kg), ale wspólnie uznaliśmy, że naszego swojskiego bigosu nie będziemy określać jakimś tam bezbarwnym „daniem z kapusty” i po prostu ustanowimy nowy rekord Polski w ugotowaniu największej ilości BIGOSU, który (miejmy nadzieję) zostanie wpisany do księgi „Polskie Rekordy i Osobliwości”. Do tej pory oficjalnie zarejestrowany w niej rekord wynosi 316,5 kg i ma już brodę, gdyż ustanowiono go w 2002 roku we Wrocławiu. Wiadomo jednak, że najwięcej bigosu (choć rekord nie został potwierdzony w żadnym rejestrze) ugotowano w styczniu tego roku w Gorzycach koło Tarnobrzega (522 kg). Ambicją gotujących jest, aby nasz raciborski „Bigos Książęcy” był nie tylko „większy”, ale i smaczniejszy. O tym, że szanse na zrealizowanie tych planów są realne świadczy przepis, który podajemy poniżej.

Składniki podstawowe: kapusta kiszona – 350 kg, kapusta słodka -350 kg, kiełbasa zwyczajna -100 kg, boczek niewędzony -75 kg, koncentrat pomidorowy -62 kg, golonka bez kości -35 kg, łopatka – 20 kg.

Przyprawy: liść laurowy -0,45 kg, ziele angielskie -0,45 kg, pieprz czarny - 0,75 kg, majeranek - 0,45 kg, gałka muszkatołowa -0,3 kg, grzyby suszone -7,5 kg, wino czerwone -30 l, śliwki suszone -15 kg.

Kulminacyjny punkt bicia rekordu przewidziany jest w niedzielę ok. godz. 16.00. Po nim zapraszamy wszystkich na bezpłatną degustację.